Kicsiben

 

2010. május 31-én Környezetvédelmi napot tartottak Lajosmizsén a városközpontban. Az Öko-Pannon Nonprofit Kft. road-show-ja a kicsik és a kicsiken derülő nagyok örömére játékosan neveli a környezettudatos hulladékkezelésre a kicsiket (és bizony a nagyokat is általuk), a Faragó és Fia Kft., a helyi folyékony hulladékkezelésben érdemeket szerző cég bemutatkozása, továbbá a parlagfű és a dohányzás ellen nevelő sátor is volt.

Szelektív hulladékgyűjtés a gyakorlatban.

 

Környezetvédelem nagyban

 

Mint arról a mizse.blog és a lajosmizselap virtuális hasábjain is beszámoltunk, Klábertelep környékén több nagy illegális szemétrakás is van. Ebből az egyik a helyiek által Golgota néven ismert kisebb homokdomb melletti fenyves vasút és Klábertelep felőli szélében volt.

Talán kevesen tudják, de ez, a 026/50-es helyrajzi számon elterülő fenyves a városhoz legközelebbi erdő. A Szív utca házainak kertjeitől egészen a vasútig terjed, mintegy 22 hektárnyi, tanyákkal szegélyezett és néhány alacsony forgalmú dűlőúttal keresztezett élettér őzeknek, nyulaknak, madaraknak. Mindezt gátlástalanul csúfította el néhány, magát törvények felettinek képzelő ember.

Így nézett ki két és fél hónapja:

 

Az önkormányzat akkor, fotóink nyomán intézkedni kezdett. Sikerrel felkutatták az erdő 25 tulajdonosából, akit csak tudtak (kb. hat személyt), és felszólították őket a szemét összeszedésére. Ez a hat ember a 22 hektárból csak mintegy hat hektárnyi tulajdonrész aránnyal rendelkezik, mégis kötelesek voltak a teljes területért felelni. Többen közülük most értesültek, hogy van itt ingatlanuk…

Az önkormányzattól hiába kértek segítséget. A kiküldött közmunkások két nap alatt talán két-három órát töltöttek a területen, és azt se munkával, tisztelet a kivételnek. A mostoha időjárás ellenére is sikerült azonban a területet megtisztítani. Ilyen lett:

A fatolvajok ellen ki véd majd?

A bejutást megnehezítő árkok egyike.

Árvalányhaj, az erdő melletti dombon, a Golgotán.

A dűlőút mentét is a terület tulajdonosai tisztították meg, holott annak kezelője az önkormányzat…

A 20 köbméteres konténer, ami az összeszedett szemetet rejti, csak az elszállítást várja. A terület tulajdonosai remélik, hogy mihamarabb rendeltetésszerűen használják majd az erdőt: kirándulni, esetleg gombát, fenyőtobozt gyűjteni, őzikéket, madarakat nézni, élvezni a természetet, és élvezni majd télen az addigra tereprendezett Golgotát szánkókkal, ha lesz kellő hó. Talán így a helyi és környékbeli lakosok nem szemetelik újra tele azt a helyet, ahol a gyermekeik játszhatnának, kirándulhatnának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr862125413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása