Önvédelem legálisan

2009.09.02. 09:58

Önvédelem – legálisan

 

Sokat hallani manapság erőszakos bűncselekményekről, ahol az utcán vagy a saját ingatlanában próbált meg védekezni az áldozat, több-kevesebb sikerrel. Az utcákon számos kutya kóborol, sok támad. Cikkünk arra hivatott rávilágítani, hogy mit tehet az, aki bár nem karate bajnok, mégsem szeretne potenciális áldozattá válni.

Védekezni kell!

Először is szögezzünk le néhány közismert tényt. Még a rendőrállamokban sem áll minden ember mellett rendőr, hogy ha kell, megvédje. Ez nem is várható el. Minden védtelen ember pedig potenciális áldozat. Ha mindenki birkaként fog viselkedni, az csak azt fogja eredményezni, hogy meghíznak a farkasok. Viszont ha a bűnelkövetők egyre többször azt fogják tapasztalni, hogy a bűnelkövetés veszélyes üzem, ahol bizony sok esetben ők (is) megsérülhetnek, míg a zsákmány elmarad, csökkenni fog a bűnözés. Angliában bicska sem lehet az embereknél, évek alatt rohamosan felszaporodtak az erőszakos bűncselekmények. Ausztriában, Szlovákiában nagy számban van éles lőfegyver a lakosságnál, mégse lövik az emberek egymást halomra.

Hogyan védekezzünk?

Mindenekelőtt ott a megelőzés kérdése. Az utcán kerüljük el a gyanús embereket, sötét, kihalt utcákat, rossz környékeket. Otthonaink ajtaját, kapuinkat ne tartsuk huzamosabb ideig bezáratlanul, pláne nem szélesre tárva! Ez még azok számára is kísértést jelentenek, akik egyébként nem mennének be körülnézni mozdítható után… Kertes házban pedig ha lehet, tartsunk kutyát! Lehetőleg kettőt, amelyikből legalább az egyik nagyobb, mint egy macska. Nem kell irdatlan költségbe vernünk magunkat, tele vannak a menhelyek.

Viselés és tartás

A jog külön választja ezeket a fogalmakat. Tartás az, amikor otthon tartom, viselés pedig az, amikor az utcán viselem az eszközt. (Persze azért árnyaltabb kicsit.)

Védekezés eszközei 1. - gázspray és bicska

Egy jó zsebkést az ember általában hagyománytiszteletből illetve a napi életviteléhez visel (étkezés, levélbontás, stb.). Ezt megteheti, ha a penge 8 cm-nél nem hosszabb, és nem rugós a bicska. Önvédelemre csak a legvégső esetben javallott, akkor is inkább vágni próbáljunk, mintsem szúrni. Hatékonyabb, és a bíróság is inkább fogadja el védekezésnek.

Gázspray. Az önvédelem alapvető eszköze. Viselése semmilyen engedélyhez nem kötött 20 g töltet alatt, nem is költséges (már 2000 Ft alatt is kapható). Létezik FOG (ködöt képez, mint a klasszikus dezodorok) és JET (kb. mint a vízipisztoly lövése) rendszerű. Utóbbival jobban kell célozni, de szélben, esőben is koncentráltan hat. Minden hölgy táskájában ott a helye, hisz ők gyakorlás nélkül is készségszinten kezelik. Persze nem ezer kacat közt legalul! Olyan táskába, zsebbe tessék tenni, ahol ennek tudnak egy külön zsebet biztosítani, ahonnan könnyen-gyorsan elő tudják venni.

Védekezés eszközei 2. – gáz- riasztópisztolyok

A gázpisztolyok 2004 óta szabadon vásárolhatóak és tarthatóak, viselésükhöz pedig egy 2000 Ft-os eljárási díj ellenében adnak engedélyt büntetlen felnőtteknek alanyi jogon. Hazai kísérletek bizonyítják: ha 3 m-ről indul a késes támadó, 2-3 fejére leadott lövés után 1 m-nél megáll, szemét kinyitni vagy fél óráig nem tudja, továbbá taknya-nyála egybeszakad. Szabad térben ideális, zárt helyiségben számítani kell arra, hogy idővel az is szippant a jóból, aki a lövést leadta. Önvédelemre forgót! Egy öntöltő („maroktáras” sic!) pisztoly igen könnyen elakadhat egy gyengébb töltetű tölténytől is. Éles helyzetben ez végzetes lehet. Egy revolver (forgótáras) 5-6 lövése bőven elég általában a védekezésre. (Az USA-ban az átlagos utcai tűzpárbajban 3 lövést adnak le összesen!) Manapság egy forgó újan 20 ezer forint körüli áron kezdődik. Öntöltőket akkor is csak játszani, meg gyűjteménybe szabad venni, ha olcsóbbak egy forgónál. Ugyanakkor létezik nagyon olcsó, mobiltelefonnak álcázott gázpisztoly is.

Védekezés eszközei 3. – muzeális gumilövedékes eszközök

Otthonaink védelmére a hazai polgári fegyvergyár számos olyan eszközt fejlesztett ki, amely szabadon vásárolható és tartható, bár közterületen nem viselhető. Léteznek puska (hatásos lőtáv 10 m körül) és revolver (3-5 m) alakúak, utóbbiak 30-50 J, míg előbbiek 60-100 J csőtorkolati energiával indítják útnak 10-18 mm-es gumilövedékeiket.( A rendőrség 2006 októberében 200-250 J energiájú eszközöket alkalmazott.) Ezek a felsőtesten kis mértékű sérülést okoznak, viszont nagy fájdalmat. Egy támadó már az első találattól megáll (fekszik). Viszont jó eséllyel felépül. Így betartjuk a Ne ölj! ÉS betartatjuk a Ne lopj! Parancsolatokat is. Az eltévedt lövedékek pedig 20-30 méter után szinte teljesen elvesztik energiájukat, vétlen emberek sérülése így kizárt.

Zárszóul

El kell mondjuk, hogy a Flóbert (2004 óta engedélyhez kötött a tartása is!) és a légpuskák 7,5 J alatti energiájú lövedékei NEM alkalmasak önvédelemre. Amennyiben az energiájukat megnöveljük, az pedig 2-8 év

A védekezéskor a törvény arányosságot ír elő.

(1)  Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét azért lépi túl, mert azt ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni.
(3) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az ijedtség vagy a menthető felindulás az elkövetőt korlátozza az elhárítás szükséges mértékének felismerésében”
BTK 29.§

Tehát aki csak egy biciklit lopna, azt nem ölhetjük meg. A törvényes eszközök szinte csak könnyebb sérüléseket okoznak (8 napon belül gyógyul). Hirtelen felindulásból azonban az arányokat túlléphetjük. Tehát a betörő hirtelen felindulásból agyoncsapható vaslapáttal, ellenben a félnapos villanyszerelést igénylő elektromos kerítés semmiképp sem hirtelen felindulás…

Ma még akkor is eljárás indul az önvédekező ellen, ha jogosan és sikerrel védekezik (legfeljebb felmenti a bíró végül), de várható, hogy ez megváltozik hamarosan.

Az eszközökről és jogszabályokról bővebben: www.gazpisztoly.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr991354809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása