Önvédelem legálisan 2.

2009.09.02. 10:00

Önvédelem legálisan 2.

 

Előző cikkemben már részletesen taglaltam, hogy mivel védhetjük meg magunkat és birtokunkat.

A cikk nem várt folytatásához az Országgyűlés 2009. 06. 29-én elfogadott és 2009. augusztustól hatályba lépett BTK módosítása ad okot:

4. §

A Btk. 29. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.”

5. §

A Btk. a következő 29/A. §-sal egészül ki:

„29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.”

6. §

A Btk. 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem büntethető az sem, aki ijedtségből vagy menthető felindulásból okoz akkora vagy nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.”

(forrás: www.mkogy.hu )

 

Mit is jelent ez magyarul?

Nos, a 230 V-ot még mindig nem szabad belevezetni a kerítésbe az uborka tolvajok ellen. Viszont egy villanypásztor, amely csak könnyebb sérülést, átmeneti izombénulást és fájdalmat okoz, már nem kifogásolható, ha az semmilyen belátható körülmény esetében nem okoz halálos sérülést. Szintén szabadon alkalmazható mindenféle gázfegyver, gázspray, illetve MUZEÁLIS GUMILÖVEDÉKES eszköz (lásd előző cikkem). A vasvilla, kisbalta, konyhakés viszont továbbra sem a legjobb választás, ugyanis azokkal könnyen okozható halálos sérülés.

Továbbá a 29. paragrafus 3. bekezdése is igen lényeges: immár nem vagyunk kötelesek menekülni! Aki képes megvédeni magát, az megteheti!

Igen rossz hír ez a besurranó tolvajoknak, rablóknak és egyéb útonállóknak, de sokkal jobb hír a jogkövető állampolgároknak: végre törvény szentesíti az önvédelemhez és a magántulajdonunk védelméhez való jogunkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr521354814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása