Kis helytörténeti visszatekintés.

 

Klábertelepet mintegy 100 évvel ezelőtt hozta létre Kláber Mór, a homokot használva az akkori szőlővész ellen. Szőlővel telepítette be a Méntelek környéki, attól északra lévő sivár homokos földeket, ezzel Méntelek település fejlődését is megalapozva.

 

A vasúthálózatot kihasználva Klábertelepen hozott létre egy településrészt a munkásoknak, itt épített kastélyt, és telephelyet. Sokáig gyümölcsösök telephelye volt a kláberi vasútállomás melletti telephely, a helyiek még emlékeznek, mikor helyben termelt almát és szőlőt csomagoltak exportra.

Aztán só és műtrágyaüzemet létesítettek, ennek környezetszennyező hatásait máig megsínylik a helyi lakóházak.

A kastély idővel iskola, bölcsöde és óvoda volt. Majd a Kollégium megépültével sok más tanyasi iskolával együtt ezt is bezárták. Folytatjuk! (a fotókért köszönet a klábertelepieknek)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr931848108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása