Sorozatunkat folytatjuk a Lajosmizse és vidéka újság támogatásával.

Rendhagyó módon kezdődött az esedékes testületi ülés. Zsigó Viktor késett a vagyon nyilatkozata leadásával. Részben erre kellett várni, mert addig nincs szavazati joga a képviselőnek, amíg nem rendezi ezt a kérdést. Jegyzőkönyv hitelesítők: Koller Dániel és Sápi Tibor. A legtöbb időt az esedékes 2010. évi költségvetés tárgyalása vette igénybe. Az egészségház felújítása befejeződött, az elszámolás megtörtént, a pénz megérkezett a város számlájára.
Költségvetés:
Az elmúlt év költségvetéséhez hasonló módon szigorú feltételekkel kell számolni 2010-ben is. Várhatóan 60-80 millió Ft-tal kevesebből gazdálkodhat a város. Nehézségek ellenére sikerült újabb óvodai csoportot, iskolaotthonos csoportot működtetni. Valamint a pszihológus alkalmazását is sikerült biztosítani az elmúlt tanévben. Enyhíti a gondot, hogy 125 millió Ft megtakarítást sikerült elérni 2009-ben. Tartalék nincs a költségvetésben, de hitelt sem kell felvenni. A közalkalmazotti körben nincs béremelés. De például megtarthatták az étkezési hozzájárulást, az idősek napköziotthonát át tudják helyezni az egészségházba, ezzel költséget is tudnak megtakarítani. Folytatható az óvoda fűtéskorszerűsítése, és a volt hulladéklerakó rekultivációja is. Ez utóbbi február 26-án újra tárgyalják. Csökkentik az önkormányzatok által közvetlenül támogatott szervezeteknek szánt támogatást. A vitában a képviselők vérmérsékletük szerint bírálták a költségvetést. A volt szülőotthon további hasznosításáról gondolkodva több megoldást javasoltak.
Kettőskereszt állítás:
A Magyarok Szövetsége helyi csoportja március 25-én a Pusztatemplomnál kettős keresztet szeretne felállítani. Ehhez az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását kérték. A tervet rövid vita után elvetették 5 igen, 2 tartózkodás és 10 nem szavazattal, azzal az indokkal, hogy olyan eseményhez nem szívesen járulnak hozzá, amely megosztja a helyi társadalmat. Néhány képviselő ezért nagyon bosszús hangulatban volt.
Kisállatvásár szervezése:
Lakossági igény alapján Apró Ferenc tett előterjesztést kisállatvásár rendezésére. Több helységben sikeresen működő mintára nyulat, galambot, papagálytés egyéb apró jószágot kínálnának Az először egyszerűnek, gyorsan megtárgyalhatónak tűnő téma több kérdést vetett fel. A helyszínnel kapcsolatban kezdetben is meg volt az egyetértés, hogy a vásártéren kell megrendezni. A testületi határozat szerint az önkormányzatot nem terhelheti költség, pályázatot kell kiírni, és azt a mezőgazdasági bizottság bírálja el.
Településrendezési terv:
A településrendezési terv módosításhoz beérkező javaslatok eltérő véleményeket január 15-én egyeztették. Négy pontban nem egyeztek az illetékesek, ezek a volt klábertelepi szőlő területének, annak egy részének, átminősítése gazdasági területté, a Bem J. u. és a Pázmány P. u folytatásában a külterület átminősítés belterületté és a benei út mentén a mezőgazdasági terület átminősítésének engedélyezése.
A klábertelepi területen bioetanol üzemet, majd erre alapozva biógáz üzemet szeretnének építeni. Ezzel mintegy 100 fő részére munkát biztosítanának. Mivel ez a terület Kecskeméttel határos, ezért ki kell kérni Kecskemét város véleményét is. A városrendezési és városüzemeltetési bizottság elnöke, Falu György elnök levelében „nem tartja kedvezőnek területhasználati, a terület közlekedési kapcsolatai, valamint a tervezett beruházás környezeti hatásai miatt.” az átminősítést. Hasonló véleményen van az Állami Főépítész is.
Ugyancsak elvetették a benei út melletti területre lakópark építését, mivel az 500 m-s körzeten belül korlátozná több gazdálkodó állattartási lehetőségeit. A Bem J. és a Pázmány P. u. folytatásában lévő területek átminősítése sem fogadható el, mert környezeti hatásai elfogadhatatlanok.
Magánút építési kérelem:
Sápi Zsombor és Dudás Tibor kérik, hogy a ceglédi úti körforgalomhoz csatlakozó önkormányzati tulajdonú utat saját költségükön megépítenék. Az utat az önkormányzat kezelné.
INTERPELLÁCIÓ nem volt, viszont több önkéntes járőr csoport felállásáról számoltak be a képviselők. Erről később részletesebben is beszámolunk.
–bártfai–

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr662200541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása