bréking nyúz: vonatok!

2009.06.26. 17:19

baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/miert-duborognek-a-mozdonyok-ejjel-a-mizsei-sineken-241470

Kedves Olvasóim!

Mizse nádorról szóló bejegyzésem előtt ismétcsak másra terelődik a téma!

R. Zsuzsanna a fenn hivatkozott cikkben kap választ hivatalból, hogy miért okoz szeizmikus rezgést a síneken közlekedő vonat, illetve hogy hát tényleg! Ahol sínek vannak, meg vasútállomás, ott vonatok is (lassan vagy száz éve, aki tudja, hogy hány éve van Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal, megírhatná) járnak, az meg hát nem egy könnyű és csendes jármű.

Bár rögtön le kell szögezni, hogy a jópár éve kivitelezett vasútvonal felújítás, javítás óta (gyakorlatilag nincsenek dilettációs rések a sínek közt) nem csak gyorsabbak lettek a vonatok, de csendesebbek is!

R. Zsuzsanna, amikor a vasútvonal közelébe költözött (mert ha oda születik, akkor szerintem ezt már rég megszokta volna), valószínűleg nem vette azt figyelembe. Pedig nem egy rejtett dolog. Valószínűleg a Vasút utcán élhet (az van közelebb a sínekhez, az állomáshoz), bár az is lehet, hogy a Baross tér környékén. Az azt védő facsoport ugyanis nemrég lett kivágva, és újraültetve. A facsemeték pedig sokkal kevesebb zajt fognak fel, mint a nagy fák. Ez tény.

De talán mégse a befőtt tegye el a nagymamát. Az utóbbi években egyre csökkent a vasúti forgalom ezen a vonalon. Talán ha tucatnyi vonat jön megy naponta, ezek egy része is a kis csendes BZ. Van pár tehermozdony, ami üresben nem túl hangos. Kb. öreg személyautó, üres utánfutóval. Egy traktor hangosabb. Ha van mögötte pár vagon, pláne nem üresen, na akkor már dübörög némileg. A sínektől kb. 50 méterre lévő polcomon olykor csilingel pár szorosra tett pohár. Leggyakrabban fát szállítanak. Néha van katonai szerelvény, BTR-ekkel, teherautókkal, erepjárókkal meg katonákkal rakott személyvagonokkal. Talán ez a legnehezebb, legdübörgősebb. Táborfalva a cél vagy kiindulási állomásuk. Ingyen haditechnikai bemutató.

Amikor pár éve odaköltöztem, az első pár este szokatlan volt. Aztán úgy figyeltem, mikor jön vonat. A legzavaróbb az, amikor dudál az átkelő miatt. De erre se ébredek fel esténként, pedig éberen alszom, és megesik, hogy nyáron a kisablak bukóra nyitva van, a vasút irányában.

De R. Zsuzsanna zavartatva érzi magát. Minek a sínek, hisz mindenkinek van ám autója!

Minek a tömegközlekedés! Ő odaköltözött (vagy odaszületett, aligha!), a vasút meg húzzon el a francba! Vagy kérjen engedélyt maradni! ha. persze. Csak a világ nem körülötte forog.

No, legyünk konstruktívak. Mit lehet tenni, ha nagy a zaj. Mondjuk jó nyílászárók, függönnyel, esetleg szúnyoghálóval és/vagy redőnnyel. Nagyon sokat jelent!
Továbbá: fásítás, parkosítás. Tuják, fagyal, satöbbi. És nem csak sövényfalként, de ha lehet, akkor még itt-ott foltban más bokor is elhelyezve. A lombozatuk megtöri a hanghullámokat, csökkenti a port és a zajt. Persze ha utcafronti az ablak és nincs előkert, akkor ezt nem tudja megtenni.

De ne várja már el, hogy mindenki kifusson a világból ővégette. Vannak persze rendkívüli dolgok, de a vasút statikusabb, régebb óta meglévő (és sokkal hasznosabb a köz számára) mint ő. Nem sértésként. De ez tény.

A bejegyzés trackback címe:

https://mizse.blog.hu/api/trackback/id/tr471210484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsgyökeres szentesi 2009.06.26. 20:57:29

Korrekt cikk.

Az a dilettációs rés micsoda? Nem arra akar utolni a kedves blogger, hogy nincsenek a sinek összeheggesztve, hanem csak egy hevederrel vannak egymáshoz erősítve?

szoeroes · http://mizse.blog.hu 2009.06.26. 21:53:17

Üdv!
Köszi a kritikát!
Tudomásom szerint (de simán tévedhetek, nem vagyok vasutas) a dilettációs rés a sínek hőtágulásának enged teret. De ami a lényeg: a sínek közt kis rés van, amin rendesen zakatol a vonat. Az összeheggesztett síneken sokkal csendesebb!

Rbatka 2009.06.26. 22:27:51

Lehet, hogy rosszul tudom, de véleményem szerint az egész állomás hézagnélküli. És a Lajosmizse-Kecskemét vonal is.

szoeroes · http://mizse.blog.hu 2009.06.27. 06:36:04

Kedves Rbatka!
remekül tudod, jópár éve, mint azt írtam is, a teljes állomás és a Lajosmizse-Kecskemét vonal hézagmentesítve lett, sokkal csendesebbé téve a közlekedést, és megnövelve a vonal sebességét.
süti beállítások módosítása